La professora Gloria Campoy i l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo ofereixen xerrada sobre refugiats

La Marineta de Mollet del Vallès va acollir, el passat dimarts 3 de maig, una xerrada de la professora Gloria Campoy i de l’exfiscal anticorrupció i membre de l’ACNUR, el Sr.Carlos Jiménez Villarejo, sobre els refugiats d’abans i d’ara organitzada per l’Ajuntament de Mollet del Vallès.

La Gloria Campoy va oferir una ponència sobre la situació dels refugiats de la Guerra Civil que van haver d’acabar vivint a Mollet per fugir de la barbàrie: “Hi va haver tres fases: una més organitzada d’infants provinents de Pina de Ebro, a l’Aragó; una altra va ser un gran contingent provinent de Madrid, de tipus més familiar, a finals de 1936; i una tercera de gent provinent de l’Aragó, de manera més individual, a partir del 1938”. “Va arribar un moment que gairebé totes les cases de Mollet tenien refugiats acollits a casa”, va explicar Campoy, qui va destacar la solidaritat dels veïns d’aquella època. “Mollet, amb una població de 6.000 habitants, va acollir 545 refugiats, un 9% de la població total, i Sant Fost, amb 1.300 habitants, va acollir-ne 240, un 18% de la població total”, va indicar mentre ho contraposava a la situació actual.

L’altre ponent de la sessió va ser Carlos Jiménez Villarejo, exfiscal anticorrupció i membre de l’ACNUR, qui va parlar de la situació que pateixen els refugiats que es dirigeixen avui a Europa. “L’Europa actual no té res a veure amb els principis amb què es va constituir. En aquests moments de dificultats i pel que fa al paper amb els refugiats que fugen de països en guerra, vulnera clarament el Tractat de Ginebra signat per tots els països membres, el qual reconeix clarament la figura del refugiat i el dret que té de ser acollit allà on va. Actualment, Europa canvia refugiats per euros”, va dir.