Celebrem el Dia Internacional de les dones i les nenes en la Ciència

L’any 2015 l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l’11 de febrer de cada any com el Dia Internacional de les dones i les nenes en la Ciència per tal de promoure la participació plena i en condicions d’igualtat de les dones i les nenes en l’educació, la capacitació, l’ocupació i els processos d’adopció de decisions en la ciència. 

A l’Escola Sant Gervasi Cooperativa ho volem celebrar el divendres dia 10 de febrer impulsant una campanya de sensibilització que té com a objectiu apropar el nom i l’ingent tasca de les dones que s’han dedicat i es dediquen a la ciència. Per aquesta raó convidarem a tot l’alumnat de l’Escola a dur un braçalet de color lila amb el nom de la seva científica preferida. Més enllà d’escriure els seus noms en un braçalet, els animem a esbrinar quina va ser la seva aportació en el món de la ciència.

LINDA BROWN BUCK – coneguda pels seus treballs sobre el sistema olfactiuJOAN A. STEITZ – va demostrar com els ribosomes identifiquen el començament de l’ARN missatger.
KONRAD BLOCH – va descobrir els mecanismes de transmissió de l’encefalopatia espongiforme.MARTA SANZ-SOLÉ – la primera dona que va dirigir la Societat Matemàtica Europea.
CAROLINE BLEEKER – coneguda pels seus dissenys i fabricació d’instruments òptics.TU YOUYOU – coneguda per descobrir l’artemisinina i la dihidrowartemisinina.
YVETTE CAUCHOIS – pionera en la recerca europea del sincotró.MÁRIA TELKES – pionera en energia solar.
ADA LOVELACE – la primera programadora en la història dels ordinadors.GRACE MURRAY HOOPER – creadora del llenguatge COBOL.
MARGARITA SALAS – pionera en biologia molecular i en la presència de la dona en la ciència espanyola.ROBIN M. CANUP – coneguda fonamentalment per la seva recerca en la “Teoria del gran impacte” per explicar la formació de la Lluna.
MILDRED DRESSELHAUS – coneguda com la reina de la ciència del carboni.JOSEFINA CASTELLVÍ – va ser la primera directora d’una base científica a l’Antàrtida.
VIRGINIA APGAR – és coneguda per haver ideat el test d’Apgar.NETIE STEVENS – la descobridora dels cromosomes XY.
DOROTHY HODGKIN – tercera dona a guanyar el Premi Nobel de Química.DOLORS ALEU I RIERA – primera dona llicenciada en Medicina de l’Estat espanyol i la segona que va assolir el títol de doctor.
LYNN MARGULIS – amb la teoria endosimbiòtica va revolucionar la història de l’evolució.IDA NODDACK – coneguda pel descobriment del reni i per ser la primera a mencionar la idea de fussió nuclear.
CREU CASAS – un nom clau en la botànica catalana del segle XX.VALENTINA TEREIXKOVA – primera dona i primera civil a volar a l’espai.
ANNA VEIGA LLUCH – pionera en fecundació in vitro i genètica.RODALIND FRANKLIN – va tenir un paper clau en el descobriment de l’estructura de l’ADN.
MARIE CURIE – primera dona a rebre el premi Nobel i primera persona que el va guanyar en dues disciplines diferents: física i química.JUNE ALMEIDA – pionera en l’obtenció d’imatges, la identificació i el diagnòstic dels virus.
MARY SHERMAN MORGAN – coneguda com la primera científica de coets.FABIOLA GIANOTTI – la primera dona nomenada directora general del CERN.
ÁNGELES ALVARIÑO – precusora en la recerca oceanogràfica mundial.DOTTIE THOMAS – coneguda com la mare del transplanttament de la medul·la òssia.
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *