Una corona d'espines en el Sahel (nord del Camerun)

L’institut de Makary, al nord del Camerun, a la vora del llac Txad, té una corona d’espines que li dona la volta. L’han fet els alumnes, molts d’ells venen de la frontera amb Nigèria, no massa lluny. Un dia van sentir trets i ja no van tornar. No massa lluny d’allà més de dues-centes noies havien estat segrestades, a Chiwok, pel grup terrorista Boko Haram. Al nord del Camerun, les escoles són objectiu prioritari d’aquest grup armat, que no vol que l’educació canviï una forma de vida secular, on les dones són només obedients. Els centres educatius, a part de les barreres d’espines, també tenen militars i policies vigilant.

L’ONG Makary – Blangoua, en la qual moltes famílies i treballadors de l’Escola Sant Gervasi hi col·laboren, fa un esforç enorme perquè les escoles continuïn obertes. La part camerunesa del llac Txad és la zona del conflicte més segura, i per això destí de molts desplaçats i refugiats. Les escoles que continuen obertes estan molt plenes, però la gent no té massa diners per pagar els professors. Per això l’ONG ha pres l’opció de plantar cara al terrorisme no amb noves armes o avions de combat sinó intentant que les escoles tirin endavant, que als alumnes no els manquin professors i que els professors no hagin de marxar per manca de recursos.

Les noies i els nois valents que van a l’institut es mereixen la nostra admiració i suport. Tant de bo un dia els espines floreixin i l’ampli horitzó sigui només per contemplar-lo i meravellar-se’n.

Carta d’en Miquel Àngel Pérez (capellà de Santa Coloma i Sant Miquel de Singuerlin i president de l’ONG Makary-Blangoua).

Aprofitem la publicació de la carta per comunicar-vos que el proper diumenge 22 d’abril, en el marc de la Festa de Sant Jordi de la nostra escola, ens visitarà l’Olga, una exalumna de l’escola de Blangoua que ara està estudiant a Estrasburg. L’Olga apareix en el llibre que es treballa a Cicle Mitjà de Primària i que es titula “La Kalaqué no sap llegir“.