PUNT D’INFORMACIÓ I ORIENTACIÓ
El servei d’Acreditació de competències professionals ofereix a les persones la possibilitat d’obtenir una certificació oficial que reconeix les seves habilitats i experiència adquirides a través de la pràctica laboral, el voluntariat o la formació no formal. Aquesta eina permet validar els coneixements adquirits al llarg de la vida professional, facilitant la millora de l’ocupabilitat i l’accés a noves oportunitats laborals.
A continuació, es presenta una descripció detallada del procediment, les fases implicades i els serveis d’informació i orientació disponibles per a les persones interessades en participar en aquest procés.
Què és el Servei d’Acreditació de Competències Professionals?
Els punts d’informació i orientació del servei d’Acreditació de competències professionals ofereixen, a les persones que ho sol·licitin, suport en:
- Les fases del procediment
- La seva admissió al servei
- Els seus drets i compromisos
- Les acreditacions oficials que es poden obtenir i els seus efectes
L’acreditació de les competències professionals és l’oportunitat d’aconseguir una certificació oficial mitjançant la demostració d’allò que la persona usuària és capaç de fer, a partir de la seva experiència professional, els serveis prestats mitjançant una beca o voluntariat, o la seva formació no formal.
La inscripció a aquest servei està oberta permanentment i no suposa cap cost per a la persona usuària.
Formació Professional i Orientació a l’Àrea de Qualificació Professional
L’Escola Sant Gervasi és un centre de formació professional integrada (CFPI) per l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya i, com a tal, estem legitimats a oferir els tres serveis bàsics del Sistema FPCAT:
- Formació professional de l’àmbit educatiu (Departament d’Educació) i formació professional per l’ocupació de l’àmbit laboral (Departament d’Empresa i Treball).
- Informació, orientació per la trajectòria formativa i professional i, assessorament a persones, empreses i institucions.
- Acreditació i avaluació de competències professionals.
Formació Professional
Tradicionalment la formació professional s’ha organitzat en dues branques:
- La Formació professional inicial (FPI) que correspon a la formació en l’àmbit educatiu.
- La Formació professional per a l’ocupació (FPO) que correspon a la formació en l’àmbit laboral. Aquesta formació s’executa subvencionada i gestionada:
- Pel Servei d’Ocupació Públic de Catalunya (SOC): formació ocupacional adreçada a persones treballadores en situació d’atur amb l’objectiu de garantir l’existència d’una oferta formativa accessible que permeti millorar la qualificació professional i/o la capacitat d’inserció laboral mitjançant el perfeccionament de les competències professionals.
- Pel Consorci de Formació Contínua de Catalunya (CFCC): formació contínua adreçada a persones treballadores ocupades amb l’objectiu d’oferir una formació que atengui els requeriments de productivitat i competitivitat de les empreses, les necessitats d’adaptació als canvis en el sistema productiu i les possibilitats de promoció professional i desenvolupament personal.
Actualment, distingim entre:
- L’oferta de formació professional (formació formal), que és la que condueix a l’obtenció d’un certificat professional o un títol de formació professional.
- L’oferta de formació en l’ocupació (formació no formal), que és la que no és conduent a l’obtenció d’una acreditació oficial. Tot i així, es tracta d’una formació professionalitzadora, flexible, pràctica, totalment actualitzada i que dona una resposta àgil a les necessitats del món laboral.
Amb l’entrada en vigor del Reial decret 659/2023 de 18 de juliol, pel qual es desenvolupa l’ordenació del Sistema de Formació Professional, desapareix la distinció entre les dues vies de formació corresponents a l’àmbit educatiu (FPI) i a l’àmbit laboral (FPO), i l’oferta formativa passarà a estructurar-se en graus:
- Grau A. Acreditació parcial de competència
- Grau B. Certificat de competència
- Grau C. Certificat professional
- Grau D. Cicle formatiu de grau bàsic, grau mitjà o grau superior
- Grau E. Curs d’especialització, de grau mitjà o grau superior
Les formacions compreses en cadascun d’aquests graus poden correspondre a diversos nivells de competència:
- NIVELL 1: Competència en un conjunt reduït d’activitats de treball relativament simples corresponents a processos normalitzats, essent els coneixements teòrics i les capacitats pràctiques a aplicar, limitats.
- NIVELL 2: Competència en un conjunt d’activitats professionals ben determinades amb la capacitat d’utilitzar els instruments i tècniques pròpies, que concerneix principalment un treball d’execució que pot ser autònom en el límit d’aquestes tècniques. Requereix coneixements dels fonaments tècnics i científics de la seva activitat i capacitats de comprensió i aplicació del procés.
- NIVELL 3: Competència en un conjunt d’activitats professionals que requereixen el domini de diverses tècniques i pot ser executat de forma autònoma, comporta responsabilitat de coordinació i supervisió de treball tècnic i especialitzat. Exigeix la comprensió dels fonaments tècnics i científics de les activitats i l’avaluació dels factors del procés i de les seves repercussions econòmiques.
Cadascun dels graus pot incloure competències pertanyents als 3 nivells, excepte les de grau E, que només poden ser dels nivells 2 i 3.
Trobaràs la nostra oferta formativa de formació professional formal i no formal als enllaços següents:
Cicle Formatius de Grau Superior:
- CFGS Laboratori d’Anàlisi i Control de Qualitat
- CFGS Fabricació de Productes Farmacèutics, Biotecnològics i Afins
Formació subvencionada pel SOC (persones desocupades, formació formal):
- Convocatòries obertes
- Certificat de Professionalitat Anàlisi química QUIL0108_3
- Certificat de Professionalitat Assajos físics i fisicoquímics QUIA0108_3
- Certificat de Professionalitat Assajos microbiològics i biotecnològics QUIA0208_3
- Certificat de Professionalitat Elaboració de productes farmacèutics i afins QUIM0109_2
- Certificat de Professionalitat Operacions bàsiques en planta química QUIE0108_2
Formació subvencionada pel CONSORCI (persones ocupades, formació formal i no formal):
Acredita les teves competències a l’Àrea de Qualificació Professional
El servei d’Acreditació de competències professionals és un servei permanent de l’Agència FPCAT que constitueix l’oportunitat d’aconseguir una certificació oficial mitjançant la demostració d’allò que la persona usuària és capaç de fer, a partir de la seva experiència laboral, els serveis prestats mitjançant una beca o voluntariat, o la seva formació no reconeguda oficialment.
La persona usuària s’hi pot inscriure, sense cap cost, els 365 dies de l’any i participar en un seguit d’entrevistes, que preferentment són virtuals, en les quals ha de demostrar una sèrie de competències professionals. En acabar el procediment, si la persona usuària demostra que ha adquirit les competències professionals objecte d’acreditació, podrà convalidar o completar la formació d’un certificat professional o un títol de formació professional.
Abans de la inscripció al servei d’Acreditació de competències professionals recomanem que la persona interessada s’adreci a un punt d’informació i orientació. Aquí l’assessorem en la presa de decisions sobre la seva participació en el servei i oferim acompanyament tant a l’inici com durant tot el procés, per garantir una experiència adaptada a les seves necessitats i objectius.
1. Procediment d’admissió
S’ajuda la persona a emplenar el seu historial professional i formatiu i a recopilar la documentació justificativa. Es verifica que compleix els requisits de participació al servei d’Acreditació i es procedeix a fer l’admissió o inadmissió al procediment.
2. Fase d’assessorament
En cas que la persona interessada sigui admesa en el procediment, la persona assessora l’ajuda a identificar les competències professionals que ha adquirit mitjançant l’experiència laboral, haver prestat assistència mitjançant una beca o voluntariat, o haver fet formació no reconeguda oficialment i a recopilar la documentació necessària.
3. Fase d’avaluació
La persona avaluadora analitza l’informe d’assessorament i la documentació aportada per la persona usuària.
Si es considera que hi ha prou evidències per demostrar les competències, aquestes queden demostrades. En cas contrari, si hi ha alguna competència de la qual no hi ha prou evidències, l’usuari ha de demostrar el seu assoliment mitjançant una entrevista, una observació en el lloc de treball o una simulació pràctica per a la qual no serà necessària cap preparació, no s’ha d’estudiar ni fer cap examen..
4. Fase d’acreditació
És l’emissió d’una certificació oficial que reconeix les competències professionals de la persona usuària.
Aquesta certificació permet a la persona usuària actualitzar el currículum, convalidar part d’un certificat professional o títol de formació professional i continuar l’itinerari formatiu.
Si estàs interessat o interessada en rebre més informació o participar en el servei d’Acreditació de competències professionals, no dubtis a contactar amb nosaltres a través del correu electrònic: orientacioaqp@santgervasi.org
Estarem a la teva disposició per oferir-te l’assessorament necessari.
Enllaços i altres documents d’interés
A continuació, trobaràs una selecció de documents i enllaços d’interès relacionats amb el servei d’Acreditació de competències professionals. Aquests recursos proporcionen informació detallada sobre el procediment, les fases d’acreditació, així com guies i materials de suport que poden ser de gran utilitat per a les persones interessades en iniciar o completar aquest procés.