Dos alumnes de l’Escola Sant Gervasi guardonats amb el 19è Premi UPC Arquitectura, Enginyeria, Ciències i Tecnologia

La UPC va atorgar el guardó als dos estudiants de Mollet pel desenvolupament d’un sistema de control de cadira de rodes mitjançant parpelleig

Clàudia Platel i Lihao Guo, alumnes de 2n de Batxillerat de l’Escola Sant Gervasi de Mollet del Vallès, van rebre el 19è Premi UPC Arquitectura, Enginyeria, Ciència i Tecnologia de mans de Francesc Torres, rector de la UPC, i de Núria Garrido, vicerectora de Docència i Estudiantat, en el transcurs d’un acte públic que va tenir lloc el passat dijous a la Sala del Llac del rectorat de la Universitat Politècnica de Barcelona.

Aquest guardó, que reconeix la vàlua de treballs de recerca de Batxillerat i de cicles formatius de grau superior(CFGS), va ser concedit al dos estudiants pel disseny i construcció d’un prototip de cadira de rodes dotada d’un sistema innovador que ofereix autonomia a persones que pateixen de mobilitat reduïda. Aplicant la tecnologia Brain-Computer Interfaces (BCI), el sistema monitoritza l’activitat cerebral de l’usuari mitjançant un casc dotat d’un elèctrode i converteix senyals d’electroencefalograma en ordres que permeten dirigir la cadira. El parpelleig substitueix el control muscular directe per activar-ne el seu moviment. D’altra banda, una aplicació per a telèfon mòbil, també dissenyada pels autors del treball, mostra en pantalla les variables que va recollint el sensor i serveix al usuari com a suport visual per al control direccional de la cadira.

Aquest treball, un dels 140 que van participar en aquesta darrera edició del premi, opta també a una distinció en Ciència en acció, una competició internacional que tindrà lloc aquest mes a Viladecans.

Val a dir que un dels coautors del projecte, Lihao Guo, començarà enguany els estudis del grau d’Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC.